recent
أخبار ساخنة

اللجنة العليا للصحة والسلامة تصدر قرارات عدة منها فرض الحظر الشامل للتجوال لمدة أسبوع

مكتب عامر | Amer Ofisi

أصدرت اللجنة العليا للصحة والسلامة  السبت  قرارات عدة منها فرض حظر التجوال الشامل لمدة أسبوع . وفيما وجهت بتشديد الإجراءات الأمنية داخل المناطق الشـعبية ، أكدت على ضرورة إلزام جميع الأشخاص بارتداء الكمامة خارج المنازل .


أصدرت اللجنة العليا للصحة والسلامة  السبت  قرارات عدة منها فرض حظر التجوال الشامل لمدة أسبوع . وفيما وجهت بتشديد الإجراءات الأمنية داخل المناطق الشـعبية ، أكدت على ضرورة إلزام جميع الأشخاص بارتداء الكمامة خارج المنازل .

وذكر بيان للمكتب الاعلامي لرئيس الوزراء تلقت وظائف العراق اليوم نت نسخة منه، ان "رئيس مجلس الوزراء مصطفى الكاظمي ترأس، اليوم، اجتماعا مشتركا للجنة العليا للصحة والسلامة الوطنية، وخلية الأزمة النيابية".

وأثنى الكاظمي، في بداية الاجتماع ، على "الجهود المتميزة للكوادر الصحية التي تقف في خط التصدي الأول لمواجهة خطر جائحة كورونا، وهم يقفون كالمحارب في مواجهة العدو؛ فالأزمة العالمية لجائحة كورونا حرب عالمية ثالثة الجميع يعاني منها".

وتوجّه رئيس الوزراء، بـ "الشكر للقوات المسلحة والأجهزة الأمنية التي تتفانى في تأدية واجبها سواء في تطبيق حظر التجوال، أم عبر مرافقة الفرق الصحية".
وأشار الكاظمي الى "تقديره العالي للعائلات التي التزمت بتطبيق حظر التجوال، وقواعد الوقاية الصحية، التي وصفها بأنها عون أساسي في الحرب ضد الجائحة، وأن الأجهزة الحكومية مضطرة إلى اتخاذ تدابير معينة تحدّ من حركة المواطنين؛ من أجل سلامتهم، ووقايتهم، على طريق عبور هذه المحنة".

وأكد رئيس مجلس الوزراء، على " أهمية التنسيق عالي المستوى، وتكاتف الجهود بين مختلف الأجهزة الحكومية والأمنية من جهة، وبين شرائح المواطنين كافة؛ لأجل إنجاح عملية التصدي، وأن المواطن هو الركن الأساس في هذا النجاح، والتعويل على جهوده والتزامه هو عماد الأمل في تخطي هذا التحدي " .

 وأشار البيان، إلى أن "الاجتماع خلص الى الاتفاق على القرارات الآتية :- 

  1. فرض حظر التجوال التام في بغداد والمحافظات كافة لمدة اسبوع ابتداء من تأريخ 31 أيار 2020 ولغاية 6 حزيران 2020 ، وعلى الجهات المعنية تنفيذ القرار بشكل صارم وتطبيق العقوبات المشار اليها في قرار اللجنة العليا للصحة والسلامة الوطنية رقم (40) لسنة 2020. وتتم بعدها مراجعة القرار بحسب تطور الموقف الوبائي، على أن تقوم الفرق المشكّلة من اللجنة العليا بتقديم دراستها خلال أسبوع حظر التجوال للتحول إلى الحظر المناطقي.
  2. تشديد الجهات الأمنية إجراءاتها داخل المناطق الشعبية ومنع جميع أشكال التجمعات التي تساهم في انتشار الفايروس.
  3. قيام شبكة الإعلام وهيئة الإعلام والاتصالات والشرطة المجتمعية بتوعية المواطنين ميدانيا وإعلاميا والدخول إلى الأزقة والأسواق ومعالجة الظواهر السلبية بأسلوب حضاري.
  4. إلزام جميع الأشخاص بارتداء الكمّامة خارج المنازل وعدم السماح لهم بالتنقل بدونها.
  5. قيام مفارز شرطة المرور باحتجاز أي سيارة تحمل أكثر من العدد المقرر 50% من سعتها وعدم ارتداء الكمامات للأشخاص الذين بداخلها وبدون استثناء.
  6. السماح لمحال الأغذية والفواكه والخضر والأفران بالعمل، بشرط عدم جواز وجود أكثر من خمسة أشخاص داخل المحل وارتداء الكمّامة، وفي حالة المخالفة يتم اغلاقه .
  7. يُسمح للمطاعم بالعمل بنظام خدمة التوصيل المنزلي ، وفي حالة وجود زبائن داخل المطعم، يتم اغلاق المطعم.
  8. يُسمح للصيدليات بالعمل مع وجوب ارتداء الكمّامات لجميع العاملين والمراجعين.
  9. منع الشرائح المستثناة كافة من استعمال مركباتهم للعمل بها كسيارة اجرة ، وتُحجز في حالة المخالفة.
  10. تعطيل المؤسسات الحكومية كافة، ويستثنى منها الصحة والجهات الأمنية والدوائر الخدمية وتشمل ( الكهرباء، البلديات، أمانة بغداد، الزراعة، الموارد المائية ).
  11. تتابع الفرق الصحية في دوائر الصحة كافة الأسواق والمطاعم؛ للإشراف على الالتزام بالشروط الصحية والإجراءات الوقائية، والتأكيد على الالتزام بالقرارات والتعليمات السابقة ذات الصلة.
  12. تحديد موقع الحجر الصحي للقادمين من خارج العراق من العاملين في بعثة اللجنة الدولية والاتحاد الدولي لجمعيات الصليب الأحمر والهلال الأحمر والجمعيات الوطنية للصليب الأحمر والهلال الأحمر العاملة في جمهورية العراق داخل مباني اللجنة الدولية للصليب الأحمر مع مراعاة التعليمات واللوائح الصحية المقرّة من وزارة الصحة بهذا الشأن.


وختم البيان ، أن " الجهات الصحية تتولى متابعة الوضع الصحي للقادمين من الخارج في الجوانب كافة ".


Cumartesi günü, Sağlık ve Güvenlik Yüksek Komitesi, bir hafta boyunca kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı koyma da dahil olmak üzere çeşitli kararlar verdi. Popüler bölgelerdeki güvenlik önlemlerini sıkılaştırmayı söylerken, tüm insanların evlerin dışında bir namlu giymeleri gerektiğini vurguladı.


Başbakan'ın Bilgi Bürosu'ndan yapılan açıklamada, bugün Irak'ın bir kopyası olan "Başbakan Mustafa Al-Kazemi'nin bugün Sağlık ve Ulusal Güvenlik Yüksek Komitesinin ve Parlamenter Kriz Hücresinin ortak toplantısına başkanlık ettiği" şeklinde bir iş geldi.

Top-Kazimi, toplantının başında, "Corona salgınının tehdidiyle yüzleşmek için ilk çatışmada yer alan sağlık kadrolarının seçkin çabaları ve düşmana karşı bir savaşçı gibi durdular. Corona salgınının küresel krizi, herkes bundan muzdarip."

Başbakan, "sokağa çıkma yasağı uygulanmasında veya beraberindeki sağlık ekipleri tarafından görevlerini yerine getirmeye adanmış silahlı kuvvetler ve güvenlik hizmetleri sayesinde" yönetti.

Al-Kazemi, sokağa çıkma yasağını uygulama taahhüdünde bulunan aileleri ve pandemiye karşı savaşta temel yardım olarak tanımladığı sağlık koruma kurallarını çok takdir ettiğini ve devlet kurumlarının bu yolları aşarak vatandaşların hareketlerini sınırlamak ve korumak için belirli önlemleri almakla yükümlü olduklarını belirtti. Sıkıntı. "

Başbakan, "Bir yandan çeşitli hükümet ve güvenlik kurumları arasında ve vatandaşların tüm kesimleri arasında çatışma sürecinin başarısı için üst düzey koordinasyonun ve uyumlu çabaların önemi ve vatandaşın bu başarının temel taşı olduğunu ve üstesinden gelmek için umudun temel direğini onayladı. Bu meydan okuma. "

Açıklamada, "Toplantı aşağıdaki kararlar üzerinde mutabakat ile sonuçlandı: -

  • Bağdat'a ve tüm valiliklere derhal sokulmaya 31 Mayıs 2020'den 6 Haziran 2020'ye kadar bir hafta boyunca empoze edin ve ilgili yetkililer kararı kesinlikle uygulamalı ve 2020 yılına ilişkin Sağlık ve Ulusal Güvenlik Yüksek Komitesinin (40) kararında belirtilen yaptırımları uygulamalıdır. Epidemiyolojik durumun evrimine göre, Yüksek Komite'den oluşturulan ekiplerin sokağa çıkma yasağı haftasında çalışmalarını bölgesel yasağa geçmeleri için sunmaları şartıyla.
  • Güvenlik yetkilileri, popüler bölgelerdeki prosedürlerini sıkılaştırır ve virüsün yayılmasına katkıda bulunan her türlü toplantıyı önler.
  • Medya ağı, medya, iletişim ve topluluk polisi, yeryüzündeki ve medyadaki vatandaşların farkındalığı, sokaklara ve pazarlara erişim ve uygar bir şekilde olumsuz olaylara hitap eder.
  • Tüm kişilerin namluyu ev dışında giymelerini ve onsuz hareket etmelerine izin verilmemesini isteyin.
  • Trafik polisi müfrezeleri, kapasitesinin% 50'sinden fazlasını taşıyan ve içerisindeki ve istisnasız insanlar için maske takmayan araçları gözaltına alır.
  • Yiyecek, meyve, sebze ve fırın fırınlarının çalışmasına izin vermek, mağazada beşten fazla kişiye izin verilmemesi ve maske takılması ve ihlal durumunda kapatılması.
  • Restoranların eve teslim sistemini kullanmalarına izin verilir ve restoranın içinde müşterilerin olması durumunda, restoran kapalıdır.
  • Eczanelerin tüm çalışanlar ve denetçiler için gerekli olan maskelerle çalışmasına izin verilir.
  • Hariç tutulan tüm slaytların araçlarını taksi olarak kullanmak için kullanılması yasaktır ve ihlal durumunda ele geçirilir.
  • Sağlık, güvenlik ajansları ve servis departmanları (elektrik, belediyeler, Bağdat belediyesi, tarım, su kaynakları) hariç tüm devlet kurumlarını aksatmak.
  • Sağlık departmanlarındaki sağlık ekipleri tüm pazarları ve restoranları takip eder; Sağlık koşullarına ve önleyici tedbirlere uyumu denetlemek ve önceki ilgili karar ve talimatlara uyumu sağlamak.
  • Irak Cumhuriyeti dışından gelenler için ICRC heyeti ile Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ve bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan sağlık talimatları ve yönetmelikleri dikkate alınarak Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri bünyesinde çalışanlar için karantina alanını belirleyin.
Açıklamada, "Sağlık yetkilileri yurt dışından gelen insanların sağlık durumlarını her yönüyle izlemeyi taahhüt ediyorlar."

google-playkhamsatmostaqltradent